Durata: 1D

Nu poate fi complet un tur in Italia fara a vizita Florenta, orasul Renasterii.

Aflat la o aruncatura de bat de Pisa, trenul ne-a dus rapid in frumosul oras toscan.

Stiind prea bine ca nu o sa putem vedea decat o mica parte dintre frumusetile florentine, ne-am cumparat din timp bilete la cele mai cunoscute monumente (Baptisteriul San Giovanni, Domul, Turnul Domului, Muzeul Domului si biserica Santa Reparata). Accesul in  in cupola domului se face doar pe baza de programare!

Baptisteriul San Giovanni

Una dintre usile baptiseriului

 

Pana la ora la care trebuia sa urcam in cupola, am vizitat frumosul baptiseriu tapetat la exterior cu marmura alba si verde (care ulterior a devenit un model pentru cladirile din epoca) . Este impresionanta cupola al carui mozaic este dominat de figura Mantuitorului, inconjurat de diverse scence biblice. Nu ni s-a facut dovada acusticii sale, insa am fost convinsi ca este la fel de buna ca cea a baptiseriului din Pisa. Nu uitati sa admirati usile pline de basoreliefuri incantatoare!

Cupola Domului din Florenţa

Urcand spre cupola Domului

Au urmat cele 463 de trepte pana sus in varful cupolei Domului. Nu exista lift, insa nici nu ar merita sa urci cu liftul si sa ratezi opera geniului lui Brunelleschi. Se urca pana la baza cupolei, loc de unde se pot vedea imensele picturi ale domului, dar si oamenii din catedrala transformati in furnici de inlatimea ametitoare :). Se urca apoi prin niste tunele(folosite initial la constructia cupolei) din ce in ce mai inguste si aplecate pana in varful domului. De aici se poate admira intreaga Florenta, leaganul Renasterii.

 

 

Domul din Florenta (Domul Santa Maria del Fiore)

Odata coborati din cupola, iti spui ca nu are ce sa fie mai interesant decat aceasta. Coada

Fatada Domului din Florenta

imensa la intrarea in Dom(intrarea este gratuita), te deznadajduieste putin insa iti lasa timp sa admiri fatada construita in acelasi stil romanesque ca si baptiseriul. Odata intrati, uiti parca de tot ce ai vazut. Imense picturi renascentiste iti imblanzesc spiritul si oboseala. Avem noroc cu un grup de englezi cu un ghid bine documentat, care ne povestesc ceva istorii romantate ale picturilor. Construit initial ca sa arate bogatia orasului si ca sa eclipseze catedrala din orasul vecin, Pisa, curand el a devenit centrul spiritual(si nu numai) al Toscanei. Un ceas liturgic imens ne scoate putin din letargie si ne aminteste cate mai avem de vazut! 😉

Biserica Santa Reparata

Am gasit-o cu greu, desi era sub nasul nostru. In interiorul imensei catedrale au fost facute

Mormant din Biserica Santa Reparata

excavari si a fost descoperita o biserica veche, peste care a fost construita ulterior noua catedrala. Se coboara pe o scara, parca in subsolul catedralei. In micuta biserica a fost descoperit mormantul arhitectului Domului din Florenta, Filippo Brunelleschi.

Turnul Domului din Florenţa (Campanile)

Construit in acelasi stil ca si catedrala si baptiseriul sau, placat cu marmura alba, verde si

Clopot din Campanile

roz, turnul adaposteste cloptelele liturghice. Cele 414 de trepte trec greu, cu opriri pe platformele intermediare(una dintre ele adapostind un vechi clopot). De sus se poate admira aceeasi superba Florenta, dar mai ales, catedrala din vecinatate. Coboram in piata domului si facem un tur al sau pentru a admira inca odata exteriorul celor trei edificii: frumoasele usi ale Baptiseriului, fatada impunatoare a catedralui, panelurile si statuile turnului(unele dintre ele copii, originalele aflandu-se in Muzeul Domului).

 

 

Muzeul Domului

Aflat pe o laterala a pietei, Muzeul Domului adaposteste diverse opere luate pentru protejare din catedrala, baptiseriu (de exemplu usile originale) si din turnul domului. In afara de asta este descrisa istoria constructiei Domului, dar sunt prezentate si diverse obiecte si tehnici originale folosite de Brunelleschi in constructia catedralei.

Parasim frumoasa piata, traversam nu la fel de renumita Piazza della Signoria, insa avand farmecul sau aparte Piazza  si ne indreptam spre faimosul Ponte Vecchio, adevaratsimbol al orasului. Plin de magazine ale ale aurarilor, podul peste Arno infatiseaza la mijlocul sau bustul mesterului aurar Benvenuto Cellini.

Ponte Vecchio

Ultimul obiectiv al nostru a fost Basilica Santa Croce un adevarat panteon al culturii si stiintei italiene. Aici isi au monumentele funerare, printre altele, binecunoscutii Michelangelo

Mormantul lui Enrico Fermi

Buonarroti si Galileo Galilei, dar si mai putin cunoscutii de catre unii Enrico Fermi sau Marconi. Unele monumente (cum ar fi cel al lui Dante), sunt monumente comemorative, mormintele fiind in alte parti ale Italiei. Peste tot in basilica si in anexele sale sunt puse in evidenta efectele numeroaselor inundatii ale fluviului Arno(cea din 1966 a fost cu adevarat devastatoare: apa in interiorul bisericii atingea adancimea de 5m). Stiind ca regiunea este vestita pentru manufacturile de marochinarie, in anexele basilicii am putut vedea maestrii pielari lucrand adevarate capodopere din piele si foita de aur(cei drept la niste preturi destul de mari). Am parasit biserica, nu inainte de a vizita capelele sale pline de istorie.

 

Am parasit Florenta cu gandul ca nu am vazut decat o mica parte din frumusetile sale si cu siguranta de ne vom intoarce pentru Pallazo vecchio, Basilica Santa Maria Novella (cea, care impreuna cu Domul din Florenta si Basilica Santa Croce alcatuiesc cele mai cunoscute basilici florentine), faimoasa Galerie Uffizi, dar si Palatul Medici (familie care a influentat secole la randul societatea toscana).

…dar toatea astea au ramas pe alta data!

Basilica Santa Croce

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here


CAPTCHA Image
Reload Image